Broskve rostou na stromě zvaném broskvoň obecná. První zmínky o broskvích pocházejí z období před 7,5 tisíci lety a to z daleké Číny. Toto ovoce se ale začalo šířit za Alexandra Velikého, který broskve převezl přes střední Asii do Persie, kde hodně zdomácněla, proto se broskve často mylně považují za ovoce perské. Nakonec se díky tomuto panovníkovi dostaly broskve do Evropy. K nám na české území se ale dovezly až v 11. století.
I když byste to možná do nich neřekli, broskve obsahují mimo kyseliny citrónové a jablečné také kyselinu listovou. Jsou bohaté také na minerály, jako je třeba sodík a hořčík a vitamíny z řady B (B1, B2, B3), dále vitamín C a E. Přírodní barvivo karoten chrání toto ovoce před hmyzem.
Co takhle ale vyzkoušet lyofilizované (mrazem sušené) plátky broskví? Díky této metodě sušení si broskve udrží svou jedinečnou chuť a vy jim jistě neodoláte! Lyofilizované broskve můžete přidat do kaší, ovocných směsí nebo si je můžete vychutnat vy i vaše děti jen tak jako zdravou svačinku.
Navíc chutná a voní jako čerstvé plody, takže si chuťový požitek z ovoce můžete dopřávat po celý rok. Ovoce takto upravené se nekazí. Máte ho tak vždy po ruce ve skvělé kvalitě.
Ovoce není doslazované ani nijak dochucované a lze je konzumovat přímo místo různých chipsů, sušenek a bonbonů, ale výborné jsou i v jogurtech, ranních cereáliích, kaších, müsli nebo čajích a koktejlech. Pekařky a cukrářky ocení, že pokud se takto sušené ovoce namočí do vody nebo alkoholu, tak je mohou následně přidávat do svých receptů namísto čerstvého ovoce.
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1551 kJ / 371 kcal
Tuky 1,5 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Sacharidy 81,0 g
- z toho cukry 39,0 g
Bílkoviny 8,0 g
Vláknina 11,0 g
Sůl 0,0 g