Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii. Oblíbená je i v Evropě a pomalu si na ni zvykáme i my Češi.
Červená čočka obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány, schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve zase ocení diabetici. Červená čočka je dobrým doplňkem dietní stravy už jen proto, že velmi rychle zasytí. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě.
Červená čočka je luštěninou, která nenadýmá, mohou ji dokonce konzumovat i kojící matky, které mají nadýmavé potraviny zakázány. Zároveň je to první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. měsíci věku dítěte. Zpočátku ji zkuste přidávat do zeleninových kaší, poté lze čočku podávat samotnou.
Červená čočka se, narozdíl od hnědé, nemusí namáčet a přesto je rychle uvařená. Při tepelné úpravě ale ztrácí svou načervenalou barvu a je spíše oranžová. Velmi rychle se rozvaří, což není na škodu. Pokud vám ale tento vzhled vadí, čočku jednoduše rozmixujte. V Asii se červená čočka často vaří s kari kořením nebo s kurkumou, která zachovává její červenou barvu. Zvláštní je, že chutná spíše jako hrách.Při vaření se zbarví do zlata a má jemnou, nasládlou chuť, je tenká a změkne. Nejčastěji se používá k přípravě pyré, polévek, dušených mas, kari, pečiva, v Indických daalech a jiných tradičních indických pokrmech.
Použití: Čočku omyjte pod tekoucí vodou. Vaříme 2 části vody a 1 část čočky na mírném ohni po dobu 10-15 minut.
Země původu: Kazachstán
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1446 kJ / 342 kcal
Tuky 0,9 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
Sacharidy 52,0 g
- z toho cukry 3,0 g
Bílkoviny 27,0 g
Sůl 0,02 g