Co je Zdravý cukr?

 

 

stolní sladidlo na bázi Erythritolu

 

Co je erythritol? 

Je to alkoholový cukr a patří mezi sacharidy. V těle se neštěpí a rychle se absorbuje v tenkém střevě. Je hůře metabolizován, a proto je vylučován močí v nezměněné podobě.

 

Nutriční hodnoty 

-          0,2 kcal/g (100 g erythritolu 20 kcal/83 kJ)
-          glykemický index (GI) = 0
-          hodnota výměnné jednotky = 0
-          sladkost, vztaženo k sacharóze = 60 %-70%
-          čisté sacharidy = nula

 

Původ 

Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy za použití nepatogenních kvasinek Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Následně probíhá filtrace, krystalizace a sušení.

 

Potraviny s erythritolem 

Erythritol je přirozeně přítomen v malých množstvích (až do 0,2 g na porci) v hruškách, melounech, hroznech nebo houbách, dále v potravinách obsahující kvasinky jako je víno, pivo, saké, sójové omáčky a sýr. Je také přítomný v lidském těle. Na obalech potravin v Evropské unii je erythritol označen jako E 968.

 

Vstřebávání a metabolismus 

Více než 90 % erythritolu se obvykle rychle absorbuje v tenkém střevě. Je špatně metabolizován, a proto je vylučován v nezměněné podobě močí. Je-li spotřebováván ve větším množství, může malé množství neabsorbovaného erythritolu procházet do tlustého střeva, kde není na rozdíl od jiných cukerných alkoholů fermentován střevními bakteriemi. Takže se vylučuje v nezměněné podobě s výkaly. A není pravděpodobné, že by byl příčinou nadýmání.

 

Nutriční hodnoty a kalorie

Obsahuje pouze 0,2 kcal/g, jedná se tedy o sladidlo s nulovými kaloriemi.

 

Může být vhodný při diabetu?

Ano a nejen při něm. Je vhodný také při hubnutí a pro osoby, které zajímá zdravá strava.

   - má velmi nízký glykemický index (GI = 0)
   - při spotřebě 1 g/kg tělesné hmotnosti nezvedá hladinu cukru v krvi
   - nezvedá hladinu inzulínu

 

Zubní kaz

Erythriol není fermentován ústními bakteriemi, tudíž nepodporuje tvorbu zubního kazu.

 

Syndrom dráždivého tračníku (IBS)

Nezpůsobuje plynatost, a proto je vhodný i pro jedince se syndromem dráždivého tračníku (IBS).

 

Bezpečnost

Erythritol je Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration, FDA) obecně uznáván jako bezpečný. Společným výborem pro výživu a zemědělství a Světovou zdravotnickou organizaci je považován za doplněk stravy. Je také schválen v EU, Kanadě, Austrálii, Japonsku a mnoha dalších zemích. V současné době neexistuje žádný důkaz o jakémkoliv rizikovém faktoru, který by způsoboval poškození jater či jakékoliv druhy rakoviny.

 

Během těhotenství

Neexistuje žádný důkaz o škodlivých účincích erythritolu pro plod, ale nedostatečný výzkum doposud nepotvrdil, že je bezpečný během těhotenství.

 

Vedlejší účinky a nebezpečí

Při nadměrné spotřebě neabsorbovaný erythritol může přitahovat vodu ze střevní stěny a způsobit tak průjem (osmotický efekt).

 

Projímavé účinky mohou nastat při spotřebě:

-          u zdravých mužů při 0,66 g/kg a u žen 0,80 g/kg tělesné hmotnosti
-          u dávky 50 g u mužů o váze nad 72 kg nebo u žen nad 63 kg
-          u dětí ve věku 4-6 let při spotřebě větší jak 15 g
-          a pravděpodobně při větší spotřebě než 75 g/den u osob nad 72 kg

 

Např. 100 g čokolády nebo devět tvrdých bonbonů mohou obsahovat 60 gramů erythritolu. Konzumace erythrtiolu spolu s fruktózou zvyšuje riziko vzniku průjmu. Proto kombinace těchto sladidel není vhodná. Ve velkých dávkách může způsobit bolest břicha a bolest hlavy. Může vyvolat alergické reakce u citlivých osob.

 

12. února 2015 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovisko týkající se bezpečnosti použití erythritolu (E 968) jako potravinářské přídatné látky do nápojů. Úřad dospěl k závěru, že nárazová konzumace (jednorázové vypití) erythritolu v nealkoholických nápojích v maximální koncentraci 1,6 % nemusí vyvolávat obavy týkající se projímavosti.

 

Vaření (fyzikální vlastnosti)

Erythritol je komerčně dostupný ve formě bílé krystalické látky, ve formě prášku, granulí nebo v kapalné formě.

-          bez zápachu a bez pachuti
-          když zůstává v krystalické formě, má čistou sladkou chuť
-          má silný chladicí účinek v ústech, ale když se rozpustí nealkoholických nápojích, chladicí účinek se ztratí
-          nedochází k rozkladu ani při 180 °C
-          má velmi nízkou hygroskopicitu (hůře pohlcuje vlhkost ze vzduchu při relativní vlhkosti 90 %)
-          má velmi nízkou viskozitu
-          rozpustnost ve vodě je 37 g/100 g v roztoku o 25 °C (je nižší než u sacharózy, ale dosahuje rozpustnost jako
           sacharóza při vyšších teplotách)
-          slabě rozpustný v ethanolu a nerozpustný v tucích
-          teplota tání je 119 až 123 °C

 

Podle některých výrobců erythritol nekaramelizuje, ale někteří kuchaři tvrdí, že ano. Erythritol nepodléhá Maillardově reakci s aminokyselinami (zlatavá kůrka na pečivu vzniká v důsledku Maillardovy reakce)

 

Často kladené otázky

1. Je erythritol vhodný pro vegetariány a vegany?

 Ano. Obvykle se vyrábí z pšenice nebo kukuřičného škrobu.

 

2. Je bezlepkový?

Ano, může být sice odvozen z pšenice, ale měl by být bez lepku.

 

3. Jak se erythritol liší od sladidel jako xylitol a dextróza?

Erythritol nemá téměř žádné kalorie a nezpůsobuje nadýmání. Xylitol má asi 2 kcal/g a může způsobit nadýmání. Dextróza (glukóza) má asi 4 kcal/g a nezpůsobuje nadýmání.

 

4. Je erythritol FODMAP (skupina krátkých řetězců uhlovodíků: fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, které jsou nevhodné při dráždivém onemocnění střev)?

Na rozdíl od jiných alkoholových cukrů není erythritol FODMAP, protože není fermentovatelný. Takže může být vhodný pro ty, kteří mají syndrom dráždivého střeva.

 

5. Je erythritol ketogenní?

Ne.

 

6. Podporuje růst kvasinkového onemocnění, tzv. kandidózy?

Erythritol nemůže být fermentován kvasinkou, takže nepodporuje její růst.

 

7. Je nějaká náhrada za erythritol?

Když jej nemáte k dispozici, můžete zkusit jiná přírodní sladidla, jako je např. stevia.

Telefon: +420 603 313 957
Čeština
CZK
Hodnocení obchodu na Zboží.cz