cs-CZ
Čeština
cart
Košík
menu

Erythritol co to je

Je to alkoholový cukr a patří mezi sacharidy. V těle se neštěpí a rychle se absorbuje v tenkém střevě. Je hůře metabolizován, a proto je vylučován močí v nezměněné podobě. V praxi to znamená to, že se nevstřebává a nezvedá krevní cukr. Je proto vhodný pro diabetiky, jak I. tak i II. typu. Ti ho pak nemusí započítavat do příjmu a můžou si být jisti, že po něm nemusí připíchavat inzulín.

V nabídce máme 11 druhů Erythritolu. Jak klasický, tak se zvýšenou sladivostí, nebo i ochucené.

 

 

Stále ale platí to, že má nulovou kalorickou hodnotu = nezvedá krevní cukr. Což ocení lidé, věnující se zdravému životnímu stylu, sportovci, diabetici a všichni ostatní, pro které je tato výhoda na prvním místě.

VÝHODY ERYTHRITOLU

 

Nauč se sladit Erythritolem a odstraň bílý cukr ze své kuchyně i života! 

Nutriční hodnoty 

Původ 

Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy za použití nepatogenních kvasinek Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Následně probíhá filtrace, krystalizace a sušení.

Potraviny s erythritolem 

Erythritol je přirozeně přítomen v malých množstvích (až do 0,2 g na porci) v hruškách, melounech, hroznech nebo houbách, dále v potravinách obsahující kvasinky jako je víno, pivo, saké, sójové omáčky a sýr. Je také přítomný v lidském těle. Na obalech potravin v Evropské unii je erythritol označen jako E 968. Tělo si tuto látku taky vyrábí samo. 

Vstřebávání a metabolismus 

Více než 90 % erythritolu se obvykle rychle absorbuje v tenkém střevě. Je špatně metabolizován, a proto je vylučován v nezměněné podobě močí. Je-li spotřebováván ve větším množství, může malé množství neabsorbovaného erythritolu procházet do tlustého střeva, kde není na rozdíl od jiných cukerných alkoholů fermentován střevními bakteriemi. Takže se vylučuje v nezměněné podobě s výkaly. A není pravděpodobné, že by byl příčinou nadýmání.

Nutriční hodnoty a kalorie

Obsahuje pouze 0,2 kcal/g, jedná se tedy o sladidlo s nulovými kaloriemi.

Může být vhodný při diabetu?

Ano a nejen při něm. Je vhodný také při hubnutí a pro osoby, které zajímá zdravá strava.

Zubní kaz

Erythriol není fermentován ústními bakteriemi (bakteriím nechutná), tudíž nepodporuje tvorbu zubního kazu. Takže věřte,, že jakmile vysadíte klasický cukr a nahradíte ho Erythritolem, přestanete mít problémy s kazovostí způsobenou cukrem.

Syndrom dráždivého tračníku (IBS)

Nezpůsobuje plynatost, a proto je vhodný i pro jedince se syndromem dráždivého tračníku (IBS).

Bezpečnost

Erythritol je Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration, FDA) obecně uznáván jako bezpečný. Společným výborem pro výživu a zemědělství a Světovou zdravotnickou organizaci je považován za doplněk stravy. Je také schválen v EU, Kanadě, Austrálii, Japonsku a mnoha dalších zemích. V současné době neexistuje žádný důkaz o jakémkoliv rizikovém faktoru, který by způsoboval poškození jater či jakékoliv druhy rakoviny.

Vedlejší účinky a nebezpečí

Při nadměrné spotřebě neabsorbovaný erythritol může přitahovat vodu ze střevní stěny a způsobit tak průjem (osmotický efekt). Ale nebojte, museli by jste ho spotřebovat hodně. Většinou to nastane u lidí, kteří s ním začínají. Proto je vhodné začít pomalu. Jakile si tělo navykne, vše se ztratí. (vlastní zkušenost). I přes to musí být uváděny informace o tomto nepříjemném efektu, který může, ale nemusí nastat.

Projímavé účinky mohou nastat při spotřebě:

 

 

Např. 100 g čokolády nebo devět tvrdých bonbonů mohou obsahovat 60 gramů erythritolu. Konzumace erythrtiolu spolu s fruktózou zvyšuje riziko vzniku průjmu. Proto kombinace těchto sladidel není vhodná. Ve velkých dávkách může způsobit bolest břicha a bolest hlavy. Může vyvolat alergické reakce u citlivých osob.

12. února 2015 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovisko týkající se bezpečnosti použití erythritolu (E 968) jako potravinářské přídatné látky do nápojů. Úřad dospěl k závěru, že nárazová konzumace (jednorázové vypití) erythritolu v nealkoholických nápojích v maximální koncentraci 1,6 % nemusí vyvolávat obavy týkající se projímavosti.

Vaření (fyzikální vlastnosti)

Erythritol je komerčně dostupný ve formě bílé krystalické látky, ve formě prášku, granulí nebo v kapalné formě.

Podle některých výrobců erythritol nekaramelizuje, ale někteří kuchaři tvrdí, že ano. Erythritol nepodléhá Maillardově reakci s aminokyselinami (zlatavá kůrka na pečivu vzniká v důsledku Maillardovy reakce)

Často kladené otázky

1. Je erythritol vhodný pro vegetariány a vegany?
ANO,  Obvykle se vyrábí z pšenice nebo kukuřičného škrobu.

2. Je bezlepkový?
ANO, může být sice odvozen z pšenice, ale měl by být bez lepku.

3. Jak se erythritol liší od sladidel jako xylitol a dextróza?
Erythritol nemá téměř žádné kalorie a nezpůsobuje nadýmání. Xylitol má asi 2 kcal/g a může způsobit nadýmání. Dextróza (glukóza) má asi 4 kcal/g a nezpůsobuje nadýmání.

4. Je erythritol FODMAP (skupina krátkých řetězců uhlovodíků: fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, které jsou nevhodné při dráždivém onemocnění střev)?
NE, na rozdíl od jiných alkoholových cukrů není erythritol FODMAP, protože není fermentovatelný. Takže může být vhodný pro ty, kteří mají syndrom dráždivého střeva.

5. Je erythritol ketogenní? (Ketogenní znamená, že tělo začne využívat jako hlavní energetický zdroj ketolátky, které z potraviny vznikají )
NE

6. Podporuje růst kvasinkového onemocnění, tzv. kandidózy?
NE, erythritol nemůže být fermentován kvasinkou, takže nepodporuje její růst.

7. Je nějaká náhrada za erythritol?
Když jej nemáte k dispozici, můžete zkusit jiná přírodní sladidla, jako je např. stevia.

 

 

phone
Zavolejte nám
chat
Nebo nám napište na
Přihlášení
Nemáte ještě účet?Zaregistrujte se.