Skořicový erythritol. Velmi lahodné a voňavé spojení Erythritolu a pravé Cejlonské skořice BIO. Skořicový erythritol je připravený z pravé skořice z Madagaskaru. Je to zcela jiný produkt, než erythritol se skořicí z Číny, se kterým se lze taky setkat.
Cejlonská skořice je považována za tu nejkvalitnější. Je silně aromatická. Skořicovník ceylonský (Cinnamomum zeylanicum) pochází ze Srí Lanky (ostrov Ceylon), pěstuje se však i v jiných tropických oblastech. První úroda se sklízí dva až tři roky po vysazení.
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení. I když má skořice svůj původ v Asii, tak už staří Egypťané ji používali nejen jako aromatickou přísadu ale také jako léčivo. Ve skořici jsou obsaženy vitamíny C, A, vápník, vláknina,bílkoviny, draslík a železo. Tyto složky napomáhají lepšímu trávení, díky nim má skořice antibiotické účinky, ničí bakterie v těle a snižuje krevní tlak. Využít ji můžete při pečení koláčů, sušenek, ale přidat se může také do kaší, cereálních směsí,tyčinek, či smoothies.
Jak poznat pravou skořici?
Pravá skořice se dnes pěstuje v zemích, jako jsou Srí Lanka, Indie, Madagaskar, Brazílie či Karibik. Její levné a škodlivější odrůdy se vyrábějí hlavně ve Vietnamu, Číně a Indonésii. Proto první věc, které byste si měli všímat při koupi škořice, je země původu. Pravá skořice má světlejší barvu, sladší chuť a výraznější aroma než falešná škořice. Méně kvalitní příbuzné odrůdy mají spíše tmavě červenou až hnědou barvu se štiplavější chutí.
Zřejmě nejdůležitější věcí, díky které se pravá skořice odlišuje od příbuzných druhů škořice, je obsah kumarinu. Cejlonská skořice obsahuje kolem 0,017 gramu kumarinu na 1 kg skořice. U jiných druhů je to 2,15 až 6,97 gramů kumarinu na 1 kg. Kumarin je látka, která působí jako antikoagulant, a tedy ředí krev. Její denní příjem by neměl přesáhnout 0,1 mg na kg tělesné váhy. Tato látka ve vyšších dávkách poškozuje játra. V případě, kdy člověk užívá léky na ředění krve, jako je například warfarin (ochrana před tvorbou krevních sraženin), by skořici pro jistotu neměl užívat.
Při koupi skořice si dávejte pozor na tyto tři věci:
- krajina původu (Srí Lanka, Indie, Madagaskar, Karibik)
- barva a chuť (světlejší, sladší chuť, neštípe)
- obsah kumarinu (méně než 0,02 až 0,03 g/kg)
I když má skořice svůj původ v Asii, tak už staří Egypťané ji používali nejen jako aromatickou přísadu ale také jako léčivo. Ve skořici jsou obsaženy vitamíny C, A, vápník, vláknina,bílkoviny, draslík a železo. Tyto složky napomáhají lepšímu trávení, díky nim má skořice antibiotické účinky, ničí bakterie v těle a snižuje krevní tlak. Využít ji můžete při pečení koláčů, sušenek, ale přidat se může také do kaší, cereálních směsí,tyčinek, či smoothies.
Jedná se o prvotřídní a velmi chutné spojení bez chemie. Pravá Cejlonská skořice BIO rozvoní celý dům.
- přírodní
- ideální při hubnutí
- minimální obsah kalorií (GI=O)
- hodnota výměnné jednotky = 0VJ
Výhody ERYTHRITOLU
- je získaný kvasným procesem z přírodních surovin
- je šetrný k zubům – zabraňuje růstu bakterií v ústní dutině
- nezvyšuje hladinu krevního cukru
- v těle se nemění na energii
- je vhodný na pečení i vaření
- je vhodný pro diabetiky (nezapočítáváme do výměnných jednotek)
- ideální pro všechny, kteří věnují pozornost svému životnímu stylu
Pro použití do potravin. Vhodné na pečení, vaření a slazení nápojů.
Sladivost 0,6–0,7 ve srovnání s běžným cukrem.
Pocit sladivosti může být odlišný a je relativní.
Používat pouze v nezbytně nutném množství.
Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky.
Představuje alternativu cukru, fruktózy či umělých sladidel. Skladujte při pokojové teplotě, v čistém a suchém prostředí, mimo přímé sluneční světlo.
Složení: E968 Erythritol 90%, Cejlonská skořice BIO 10%
Země původu: Čína | Madagaskar
Vyrobeno: Česká republika
Baleno: Česká republika
Průměrné nutriční hodnoty ve 100g | 133 kj / 32 kcal |
Tuky | 0,32 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,09 g |
Sacharidy | 95,60 g |
- z toho cukry | 5,54 G |
- z toho polyoly | 90,00 g |
Vláknina | 2,44 g |
Bílkoviny | 0,39 g |
Sůl | 0,01 g |