Fazole MUNGO BIO 500g
Fazole MUNGO BIO 500g
Mungo fazole je obecné pojmenování semene rostliny s názvem vigna zlatá, někdy též vigna mungo či fazole mungo (Vigna radiata, syn. Phaseolus aureus Roxb., Phaseolus radiatus, Vigna mungo var. aureus). Vigna zlatá je jednoletá teplomilná rostlina patří do čeledi bobovité, pochází patrně z Indie. Pěstuje se i v Číně a Thajsku; lze ji pěstovat i v České republice.
Fazole mungo je luštěnina. Malé, asi 5mm olivově zelené nebo červené fazole připomínají chutí zelený hrášek. Jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Konzumují se vařené nebo syrové, naklíčené. Prodávají se celé, loupané nebo půlené.
Fazole mungo bývají zaměňovány se sójou – jednak se jim nesprávně říká zelená sója, jednak klíčky či výhonky užívané v asijské kuchyni jako sójové výhonky bývají naklíčenou fazolí mungo.
Příprava a konzumace
Fazole je třeba nechat několik hodin namočené ve vodě, optimálně přes noc. Poté je lze vařit nebo nechat naklíčit. Před vařením se doporučuje vodu slít a fazole vařit v čerstvé vodě, aby se odstranily látky způsobující nadýmání. Solí se až po uvaření, neboť vařením v osolené vodě by ztvrdly. Je třeba si uvědomit, že vařením fazole ztrácejí množství cenných látek.
Nutriční hodnota fazole mungo v syrovém stavu je podobná jako nutriční hodnota fazolu obecného. Nutriční hodnotu lze zvýšit naklíčením.
Země původu: Čína
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1305 kJ / 312 kcal
Tuky 1,3 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 43,6 g
- z toho cukry 6,6 g
Vláknina 15,8 g
Bílkoviny 23,6 g
Sůl 0,04 g
Sodík 15,0 mg
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek