Karobový prášek BIO 500g
Karobový prášek BIO 500g
Karob, známý také pod jménem svatojánský chléb, se vyrábí mletím lusků rohovníku obecného. Obsah bílkovin se v karobu pohybuje okolo 5 procenty, hojně jsou v něm zastoupeny vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor a železo, vitaminy A, B a D. Další výhodou zanedbatelné množství tuku a absence kofeinu, a proto se karob v mnohých receptech používá jako náhrada kakaa. Protože je bohatý na přírodní cukry a pokrmy s ním není nutné tolik doslazovat.
Plody rohovníku se pod názvem KAROB používají v potravinářství a ve Středomoří. Mají nasládlou chuť, neobsahují kofein ani jiné psychoaktivní látky a často se používají jako hypoalergenická náhrada mouky při bezlepkové dietě a ke kojenecké výživě. Slouží též jako náhrada kakaa v zákuscích a zmrzlinách.
Karobový prášek se tradičně užívá jako prostředek sloužící k lepšímu trávení, k napravení žaludečních problémů a při průjmech. V součanosti se karob stále častěji uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin.
Země původu: Itálie
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1255 kJ / 300 kcal
Tuky 0,65 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,09 g
Sacharidy 49,1 g
- z toho cukry 40,5 g
Vláknina 39,8 g
Bílkoviny 4,6 g
Sůl 0,09 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek