Agar (jinak též agar-agar) je přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Taje při 96 °C a tuhne při 40 °C. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů.
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky apod. Je známý i jako japonská želatina, kanten nebo E406. Agar je součástí cukrárenských želé. Umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, jež dobře drží tvar při krájení. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.
Nutriční hodnoty
Energetická hodnota 701,4 kJ / 167,8 kcal
Tuky 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 83,90 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0 g
Země původu Itálie
Dodavatel Natural Jihlava JK s.r.o.