Klikva sušená | slazená jablečnou šťávou 200g
Klikva sušená | slazená jablečnou šťávou 200g
Klikva (brusinka) , kde není použit bílý cukr. Místo bílého cukru se používá metoda zpracování, při které je použit koncentrát z jablečné šťávy. Proto jsou tyto brusinky stejně slaďoučké jako ostatní, jsou ale oslazeny přírodním způsobem a ne bílým rafinovaným cukrem. Kombinace brusinek s přírodní jablečnou šťávou je prostě vynikající. Brusinky z Kanady jsou navíc bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů A a C. Obsahují i velké množství vlákniny a vápníku.
Klikva je rod rostlin z čeledi vřesovcovitých. Rod klikva je řazen do rodu brusnice, např. klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos L.), dříve také (Oxycoccus palustris Pers.)
Klikvy se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a podobně. Na českém území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají plody pěstované, nejčastěji z dovozu.
Příkladem je klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon), pěstovaná v Severní Americe a klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos), dovážená například z Polska. Bobule klikvy mají červenou barvu, nakyslou chuť, velikost přes 1 cm a dobře se hodí pro pěstování a nahrazují použití brusinek. Čeština často výrazem brusinky nerozlišuje mezi brusnicí brusinkou, dalšími kyselými brusnicemi a zmíněnou klikvou. Pokud je na štítku potravinářského výrobku, kromě českého názvu, název např. polský: Żurawina, anglický: Cranberry, německý: Moosbeere nebo ruský: (Kljukva), jedná se o klikvu a nikoli brusinku.
Země původu: Kanada
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1411 kJ / 338 kcal
Tuky 0,37 g
- z toho nas. mastné kyseliny 0,05 g
Sacharidy 83,5 g
- z toho cukry 68,7 g
Vláknina 4,3 g
Bílkoviny 0,0 g
Sůl 0,01 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek