Kokosová palma je neuvěřitelně odolný strom, který dokáže odolávat nepřízni počasí, jako žádný jiný strom. Kokosy jsou prý největším darem na této planetě. Obohacujeme své mlsání alespoň sušenými kousky v podobě jemného strouhaného kokosu, který můžete přidat do smoothies, kuliček či jakýchkoliv dalších dobrot s kokosovou vůní.
Víte, jaký je rozdíl mezi kokosem z Filipín, Indonézie nebo Vietnamu? Když si je dáte vedle sebe a přičichnete, poznáte to. Filipínský kokos je prostě nejlepší a hlavně nejvoňavější. Takže pokud chcete mít své výrobky chutné, určitě použijte Filůipínský kokos.
Strouhaný kokos pro každodenní použít do smoothies, pro pečení, vaření nebo přípravu kokosového mléka. Kokos je dar přírody a je využíván po staletí domorodými kmeny, které na něm založily svůj potravní řetězec. V sanskrtu, jazyku starověké Indie, se kokosová palma nazývá kalpa vriksha, což v překladu znamená „strom, který dává vše potřebné pro život". Není to vůbec nadnesené, protože celé generace Indonésanů přežily jen díky kokosovým ořechům. Tyto úžasné plody poskytují tekutinu pro uhašení žízně, dužinu jako výživnou potravinu, z kokosových vláken se vyrábí provazy, kartáčky... . Kmeny a listy kokosové palmy pak slouží k výrobě sandálů, látek a k výstavbě obydlí.
Země původu: Filipíny
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 2759 kJ / 670 kcal
Tuky 64,53 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 57,22 g
Sacharidy 7,35 g
- z toho cukry 7,35 g
Vláknina 16,3 g
Bílkoviny 6,88 g
Sůl 0,0 g