Mandle mají opravdu vysoký obsah tuků (52g na 100g) a obsah kvalitních živin. Hrst mandlí (cca 20g) obsahuje 123 kalorií, 4g bílkovin, 4g sacharidů, 10g tuků a z toho asi 3,5g vlákniny, která dokáže efektivně zahnat hlad.
Tuk v mandlích obsahuje především mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny – „dobré“ tuky, které vašemu tělu prospívají. Stejná hrst mandlí je také bohatým zdrojem antioxidantu vitamínu E a minerálů železa, hořčíku a draslíku.
Příprava mandlí je naprosto jednoduchá, buď je můžete konzumovat samotné, nebo je můžete přidávat do svého ranního müsli, do oblíbeného salátu nebo jimi klidně i posypat kuře před pečením.
I po malé hrsti mandlí byste se měli cítit opravdu nasyceni, takže se tím výrazně sníží možnost konzumace nezdravých a nic nepřinášejících pochutin, jako jsou různé sušenky, bonbóny nebo buchty. Ale samozřejmě, i při konzumaci mandlí byste si měli dávat pozor. A to především na celkové množství konzumovaných mandlí za den. A to především z důvodů jejich poměrně vysoké kalorické hodnoty. Snažte se omezit celkovou spotřebu na asi dvě hrstí mandlí denně, tj. cca 40-50g.
100g mandlí obsahuje:
Energie | 609kcal |
Bílkoviny | 20,2g |
Sacharidy | 19,5g |
z toho vláknina | 12,2g |
Tuky | 52,7g |
Vitamín B1 | 0,21mg |
Vitamín B2 | 0,74mg |
Vitamín C | 5mg |
Vitamín E | 25mg |
Sodík | 12mg |
Hořčík | 258mg |
Fosfor | 467mg |
Draslík | 785mg |
Vápník | 246mg |
Železo | 3,4mg |