Mango je velmi oblíbené ovoce, patřící do rodu Mangifera. Sušené mango má krásnou oranžovou barvu a neodolatelnou chuť. Je vhodné jako malá svačinka nebo jej lze použít také při přípravě musli.
Jak se vyrábí sušené mango?
1) Sušení čerstvého ovoce – během tohoto kroku dojde k získání ovocné šťávy, která obsahuje přirozené obsažené cukry z daného druhu ovoce
2) Zahuštění získané ovocné šťávy. Šťáva, která se získala při prvním kroku, se zahustí odpařením vody.
3) Vysušené ovoce, ze kterého byla získána šťáva, je znovu ponořené do šťávy se zvýšenou koncentrací fruktózy. Vlivem tlaku ovoce vstřebá část cukrů ze zmiňované šťávy.
U sušeného ovoce může docházet k tzv. cukernatění, které se projevuje bílými skvrnkami na ovoci. Tento stav nesnižuje kvalitu výrobku, ale naopak je viditelnou zárukou, že ovoce nebylo ošetřeno žádným chemickým prostředkem, který by zabraňoval cukernatění. Protože mango obsahuje nejvíce vitaminu A ze všech druhů ovoce a také velké množství jiných antioxidantů (vitaminu C a E).
Složení: Mango plátky (95 %), fruktóza (5%)
Země původu: Thajsko
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1507 kJ / 360 kcal
Tuky 0,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Sacharidy 89,9 g
- z toho cukry 42,0 g
Bílkoviny 1,0 g
Vláknina 2,0 g
Sůl 0,0 g