Můj příběh
23. 11. 2016
Hezký den všem!
Rád bych zde napsal svůj příběh formou deníkového záznamu, který vedl ke vzniku projektu a e-shopu zdravycukr.cz. Toto je moje fotografie s váhou 135 kg.
Patřím do skupiny lidí, kteří celý život nabírali na své hmotnosti, až jsem se v roce 2016 dostal až na 135 kg. Postupem času samozřejmě došlo i ke zhoršení mého zdravotního stavu – kvůli mé váze dostávaly zabrat klouby, sport bylo pro mě cizí slovo. Po jedné preventivní prohlídce mi byla naměřena zvýšená hodnota cukru v krvi i zvýšený cholesterol, což byl velmi silný impuls k tomu, abych se opravdu nad svým životním stylem a stravovacími návyky zamyslel.
Na doporučení kamaráda jsem kontaktoval nutriční specialistku Pavlu Janovskou z Frýdlantu nad Ostravicí. Ta mi po vyšetření naordinovala mnoho nových životních změn: nový jídelníček a k tomu pohyb. Vše bylo poměrně radikální, život se mi tak změnil ze dne na den. Po měsíci a půl jsem měl 9 kg tuku dole, v pase o 8 cm méně. Kalhoty jsem už musel vyměnit, neboť už mi padaly. Dnes si je konečně můžu koupit v obchodě s konfekční velikostmi a ne v obchodě s nadrozměrným oblečením :)
A co byl u mě ten velký kámen úrazu?
Byl jsem zvyklý pít a jíst veškeré potraviny obsahující cukr (slazené minerálky, sirupy, jogurty, chleba, Změnou stravování jsem tak cukr odboural. Zůstala mi však občasná chuť na mírně oslazený čaj – ten mám totiž velmi rád.
Čím jej ale osladit? V dnešní době je mnoho sladidel a přípravků. Mnoho z nás zná uměle vyrobená sladidla jako sacharin, aspartam, cyklamát sodný a další. Ty podle různých názorů a studií nejsou úplně zdravé, některé jsou dokonce i škodlivé. Pak známe sladidla přírodní, mezi které patří známé a oblíbené sladidlo vyrobené ze stévie.
Je podstatné vědět, že potraviny mají různý glykemický index. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní sacharidy. I hnědý a třtinový cukr, med a další sladidla mají bohužel vysoký glykemický index, což vede k tomu, že si namáháte slinivku a stejně se nejspíše časem nevyhnete diabetu II. typu.
Když jsem se touto problematikou začal zabývat detailněji, zjistil jsem, že existuje i sladidlo, které má glykemický index nulový. Nazývá se ERYTHRITOL a je to alkoholový cukr, který se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách, např. v hroznech, hruškách nebo melounech. Má nulový glykemický index (nemá kalorie), nezatěžuje trávení, má asi 75% sladivost jako běžný cukr a dá se použít na vaření, pečení i slazení nápojů.
Díky skvělým dodavatelům, jsem se rozhodl tuto bezpečnou potravinu přiblížit širší veřejnosti.
6. 6. 2017
Můj příběh stále pokračuje. K dnešnímu dni jsem zhubnul už o 25 kg. Šatník jsem musel několikrát obměnit. Je pravda, že jsem i sáhnul po starším oblečení, které zůstalo léta ve skříni jen tak, pro jistotu :-) .
Během celé změny, která se stala i naším novým rodinným životním stylem, mi začaly mizet moje zdravotní komplikace. Upravil se cukr v krvi, snížil cholesterol i tlak. A to vše bez jediného chemického léku!
A přitom stačilo tak málo: vařit ze základních kvalitních potravin, zbavit se pojídání výrobků složených z bílé mouky a doslazovaných přidaným cukrem.
Nebojte se udělat změnu a pojďte do toho se mnou! Zbavte se starého života se zdravotními potížemi, kdy nevíte co a kde si na sebe koupit, nebaví vás chodit mezi lidi, sportovat a hýbat se. Najděte si odborníka a nestyďte se za to, že jste tlustí. Změňte to stejně jako já!
PÁR ZAJÍMAVÝCH ODKAZŮ, KTERÉ STOJÍ ZA TO SHLÉDNOUT NEBO SI ASPOŇ PŘEČÍST.
Margit Slimáková - Jak se špičkoví vědci mohli tak dlouho mýlit?
Stručné přehledy - Nasycené mastné kyseliny
Film Na jídle záleží