Pistácie natural loupané 500g
Pistácie natural loupané 500g
Pistácie pravá (Pistacia vera) - řečík pistáciový neboli pistácie patří do čeledi ledvinovníkovitých. Plody této prastaré kulturní rostliny znali už staří Řekové.
Strom plodící oříšky pochází ze suchých oblastí Střední Asie, kde doposud roste planě. Kulturní odrůdy se dnes pěstují především v Turecku, Íránu, Itálii, Sýrii, Řecku a Tunisu. Největší vývozcem pistácií, které se v současnosti vyváží do celého světa a tedy i do Evropy je z Kalifornie.
Výška rostliny dosahuje 9 metrů a kvete od května do června. Doba sběru je září až říjen. Pistácie bývají většinou nejdražší ořechy, které se na trhu nabízejí. Pistáciový strom se dožívá 200 až 300 let. Pistácie nejsou příliš náročné na půdu. V teplejších zemích jsou vhodnou plodinou pro chudé, suché horské půdy, kde nelze jiné, na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Bývá oblíbenou potravou ptáků a savců.
Zrající trsy se postupně odřezávají, plody sušíme. Nejlépe se skladují i se skořápkou, která se při pražení sama otevře. Mohou se jíst i syrové, ale častěji se praží a solí.
Významné jsou i množstvím obsažených sacharidů. Pistáciové ořechy obsahují 20% bílkovin, 40-60% tuků, 15% sacharidů. Jsou bohaté na omega-9 nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, který přispívá k detoxikaci organismu, a vitaminu B1 a B3, nezbytné pro správnou činnost nervové soustavy a sliznic. Snižují riziko infarktu, žlučníkových kamenů i onemocnění cukrovkou. Ořechy snižují hladinu cholesterolu. Ořechy jsou také vhodný zdroj bílkovin. Ze všech ořechů, suchých plodů, dodávají organismu nejvíce železa, hojně draslíku, fosforu a vápníku.
Živiny: vitamín B1, vitamín B3, vitamín E, mangan, draslík, hořčík, vápník, bílkoviny, omega-9 mastné kyseliny,...
Země původu: USA
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 2352 kJ / 562 kcal
Tuky 45,3 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 5,6 g
Sacharidy 27,5 g
- z toho cukry 7,8 g
Vláknina 10,3 g
Bílkoviny 20,3 g
Sůl 0,02 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek