Pistácie pražené solené 200g JUMBO JEMNĚ SLANÉ
Pistácie pražené solené 200g JUMBO JEMNĚ SLANÉ
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.
Dále obsahují draslík, hořčík a vápník. Dále obsahují vitamín A, B, E, dále železo, měď, selen a zinek, další silné antioxidanty chránící před rakovinovým bujením.
Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.
Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni.
U nás jsou nejznámější pražené solené pistácie, které vylupujeme z béžových naprasklých skořápek. Někdy jsou tyto skořápky uměle nabarveny na červeno, aby se zamaskovaly skvrny po ručním sklízení. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.
Země původu: USA
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 2563 kJ / 619 kcal
Tuky 52,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 10,0 g
Sacharidy 16,0 g
- z toho cukry 3,4 g
Bílkoviny 20,2 g
Sůl 1,2 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek