Rýže Arborio 500g
Rýže Arborio 500g
Arborio je druh krátkozrnné japonské varianty rýže seté (Oryza sativa) pěstované v Itálii. Při vaření zůstávají zrna pevná na skus, přesto jsou jemná a mazlavá, díky vysokému obsahu amylopektinu (jedné ze dvou složek škrobu). Jedná se pravděpodobně o nejpoužívanější a nejznámější druh italské rýže. Je menší a kulatější než třeba carnaroli a název jí dalo město Arborio, které se nachází v Pádské nížině, kde se tato rýže pěstuje. Vařená rýže Arborio se dobře pojí s ostatními zrny a dobře vstřebává chutě. Obsahuje velké množství škrobu a absorbuje hodně tekutiny, takže je vhodná pro přípravu legendárního risotta nebo rýžových pudinků. Stejně jako carnaroli i arborio se připravuje takzvaně na skus, což znamená, že při skousnutí cítíte mezi zuby tvrdší jádro.
Země původu: Itále
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1495 kJ / 353 kcal
Tuky 1,5 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g
Sacharidy 79,6 g
- z toho cukry 0,0 g
Bílkoviny 7,6 g
Sůl 0,0 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek