Rýže jasmínová Thajsko celozrnná 5000g
Rýže jasmínová Thajsko celozrnná 5000g
Jasmínová rýže je jedním z nejznámějších druhů rýže. Je to jeden z druhů rýže seté (latinsky Oryza sativaI). Je to dlouhozrnná rýže, která má jemné aroma připomínající oříšky nebo popcorn. Toto aroma způsobuje chemická látka 2AP (2-acetyl-1-pyrrolin), která patří mezi ketony.
V typickém balení a skladování se ovšem vůně do několika měsíců ztrácí. Po uvaření je jasmínová rýže měkká, mírně lepkavá a nasládlá. Má glykemický index okolo 68–70, kdežto rýže basmati jen 59. Jasmínová rýže se běžně podává ve formě hnědé rýže.
Rýžové pole v severovýchodní Thajsku, na kterém se pěstuje jasmínová rýže. Pěstuje se především v jihovýchodní Asii (nejvíce v Thajsku, ale i v Kambodži, Laosu a Vietnamu). Též se používá v západní Africe. Známým pokrmem, který se z ní někdy dělá, je jollof rice, rýžová směs z Ghany a Nigérie rozšířená po celé západní Africe.
Použití: Rýži několikrát propláchněte a vsypte do dostatečného množství osolené vroucí vody. Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 15 - 18 minut, dokud rýže nezměkne. Slijte zbytek vody a servírujte.
Země původu: Thajsko
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1501 kJ / 359 kcal
Tuky 3,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,6 g
Sacharidy 72,0 g
- z toho cukry 0,9 g
Vláknina 4,0 g
Bílkoviny 8,0 g
Sůl 0,0175 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek