SHOYU SAN OMÁČKA 220ml BIO NATURAL

hoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť... více
51.3 Kč bez DPH
Skladem
59 Kč
ks
Vyberte si zvýhodněné balení
Množstevní slevy
Popis a parametry
Diskuse

SHOYU SAN OMÁČKA 220ml BIO NATURAL

Složení
Pitná voda, sojové boby bio, mořská sůl, pšenice bio

Detailní popis produktu

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

Vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty

  • tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
  • tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.

Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Složení

Voda, SÓJOVÉ BOBY (26,1 %), PŠENICE (15,8 %), mořská sůl ( 14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).

Alergeny

Lepek, Sója

Skladování

Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

Země původu: Japonsko

Obsah balení: 475ml

 

Výživové údaje na 100 ml

  • Energetická hodnota 250 kJ / 70 kcal
  • Tuky: 0 g
  • z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g
  • Sacharidy: 6 g
  • z toho cukry: 3,0 g
  • Bílkoviny: 9 g
  • Sůl: 5,3 g

Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek

SHOYU SAN OMÁČKA 220ml BIO NATURAL

Zadejte prosím své jméno
Email, na který Vám přijde odpověď
Zadejte kontaktní telefon
Vaše přání, alespoň 3 znaků
' '
Opište kód z obrázku tak, jak jej vidíte
Hlídání produktu
Zadejte podmínky a email, na který chcete poslat zprávu při splnění těchto podmínek
Naposledy navštívené
Zdravá výživa VITA
Palackého 131
738 01 Frýdek - Místek
Česká republika
IČO: 07289243
DIČ: CZ07289243
Čeština
cz
Slovak
sk