Vlašské ořechy loupané | 80% půlky 1000 g
Vlašské ořechy loupané | 80% půlky 1000 g
Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu. Složení vlašských ořechů je zařazuje mezi nejhodnotnější potraviny. Tuky obsažené ve vlašském ořechu tvoří až 62% jeho hmotnosti. Tyto tuky jsou kvalitní (nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a lecitin) a člověku velmi prospěšné.
Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.
Obecně se vlašské ořešáky rozlišují podle kvality skořápky na "papíráky", "polopapíráky" a "kameňáky". Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou považovány za křížence s ořešákem královským. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Země původu: Ukrajina
Baleno: Česká republika
Sklizeň: 2018
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 2738 kJ / 654 kcal
Tuky 65,2 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 6,1 g
Sacharidy 13,7 g
- z toho cukry 2,6 g
Vláknina 6,7 g
Bílkoviny 15,2 g
Sůl <0,025 g
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek