Guarová guma 250g
Guarová guma 250g
Guarová guma je rozpustná vláknina vytvářející s vodou husté roztoky. Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která se pěstuje především v Indii. Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.
Použití: Guarová guma má pět až osm krát větší zahušťovací schopnost než škrob a této vlastnosti se v potravinářství hojně využívá. Jako stabilizátor se přidává do mraženého ovoce a ovocných nápojů, jako zahušťovadlo do teplých a studených nápojů. Stabilizuje emulze, čehož se využívá při výrobě majonéz, aby nedocházelo k oddělování olejové a vodní fáze. Do mražených výrobků se přidává z důvodu zvětšení objemu, zlepšení textury a zvýšení odolnosti vůči tepelným výkyvům. Dále vytváří filmy na povrchu masných výrobků a zvyšuje trvanlivost některým pekařským výrobkům a zamezuje drobivosti koláčů. Můžeme ho nalézt také v nízkotučných jogurtech, zmrzlinách, cukrovinkách, v nízkokalorických dressincích, mléčných výrobcích, atd. Uplatňuje se i v kosmetickém průmyslu (zubní pasty, pleťová mléka, krémy) a v textilním a papírenském průmyslu.
V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dehydratovaných výrobků. Do dětské výživy může být přidáván do mléčné výživy pro kojence od ukončeného čtvrtého měsíce a do příkrmů.
Země původu: Indie
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1485 kJ / 355 kcal
Tuky 0,4 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 83,5 g
- z toho cukry --- g
Vláknina 85,0 g
Bílkoviny 4,5 g
Sůl 43 mg
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvek