Xylitol co to je
Xylitol (z řeckého ξύλον - xyl [o], "dřevo" + přípona - itol, která se používá k označení cukrových alkoholů) je organická sloučenina se vzorcem (CHOH)3(CH2OH)2, též se však nazývá dřevný cukr nebo březový cukr. Dnes se nejvíce vyrábí z kukuřice a nejčastěji pochází z Číny, která je jeho velkým výrobcem. Původně se ale vyráběl z březové šťávy, dnes z březového dřeva. Finská firma Danisco je jeho hlavním výrobcem. Proto se tento Xylitol považuje za originální.
Xylitol patří do skupiny alkoholických cukrů. Je to sladidlo, které se nachází v přírodě v mnoha druzích ovoce a zeleniny, včetně různých bobulí, zejména ve švestkách, malinách a jahodách, jeho zdrojem jsou i kukuřičné plevy, oves apod. Xylitol je vhodný i pro diabetiky a má asi o 40 % menší kalorický obsah než běžný cukr. Jedna čajová lžička (5 ml) obsahující xylitol má 9,6 kalorií, což je méně ve srovnání s jednou lžičkou cukru, která má 15 kalorií. Protože neškodí zubům, je součástí mnoha speciálních žvýkaček a bonbonů. Xylitol je předmětem mnoha odborných studii, protože se předpokládá, že by mohl mít i další využití v oblasti medicíny. Nevýhodou xylitolu je to, že může mít ve vyšších dávkách laxativní (projímavý) efekt. Ve členských státech EU se xylitol označuje na výrobcích kódem E 967.
Xylitol je prvním a jediným polyolem, který byl uznán pro své jedinečné zubní výhody.
Pro psy, především malých plemen, je však xylitol velmi nebezpečný, způsobuje jim hypoglykemii. Při krmení psů je proto nutné dát si pozor na potraviny, které xylitol obsahují.
Stále ale platí to, že má nízkou kalorickou hodnotu = jen mírně zvedá krevní cukr. Což ocení lidé, věnující se zdravému životnímu stylu, sportovci, diabetici a všichni ostatní, pro které je tato výhoda na prvním místě.
Xylitol je doporučován mnoha stomatologickými asociacemi na celém světě schválením cukrářských výrobků bez cukru, ve kterých Xylitol tvoří nejméně 50% celkového sladidla.
VÝHODY XYLITOLU
- přírodní, je získaný z přírodních surovin
- nízký glykemický index, cca 7
- je Low Carb
- jen mírně zvyšuje hladinu krevního cukru
- bez pachuti
- je bezlepkový
- chutná a vypadá stejně jako cukr
- sladivost je stejná, nebo podobná cukru
- šetrný k zubům
- omezuje tvorbu plaku v ústní dutině
- zvyšuje průtok slin a remineralizujte poškozenou zubní sklovinu
- doplňuje a posiluje účinek fluoridu
- zabraňuje růstu bakterií v ústní dutině, které způsobují tvorbu zubního kazu a kamene
- hodí se na pečení i vaření
- vhodný pro diabetiky, vegetariány, vegany i celiaky, k redukci hmotnosti
- zkrátka pro všechny, kteří věnují pozornost svému životnímu stylu
Nauč se sladit Xylitolem a odstraň bílý cukr ze své kuchyně i života!
Vlastnosti
Molární hmotnost 152,15 g/mol
Teplota tání 92-96 °C
Teplota varu 216 °C