Mák bílý je vynikajícím zdrojem životně důležitých minerálů jako jsou hořčík, zinek, vápník, atd., které jsou nezbytné pro hladké fungování všech lidských orgánů.
Bílý mák je starou odrůdou máku s typickou ořechovou příchutí. Bílý mák kvete růžově a jeho plodem je nepukavá, stále uzavřená kulovitá makovice – "slepý mák".
Mák setý je kulturní rostlina původem z Malé Asie. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné. Sumerové ho znali jako lektvar pro dobrý spánek a mák byl zasvěcený bohu spánku Hypnovi. Blahodárný vliv na nervovou soustavu a jeho léčivé účinky při zmírňování bolesti odhalili staří Řekové, Římané i Egypťané.
Bílý mák můžeme použít do mnoha receptů, samostatně nebo jako náhradu oříšků. Bílý mák je vynikající pro výrobu pečených sušenek, koláčů, pečiva, závinů, na palačinkové i waflové těsto.
Země původu: Turecko
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 2227 kJ / 533 kcal
Tuky 42,2 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Sacharidy 4,2 g
- z toho cukry 3,0 g
Vláknina 20,5| g
Bílkoviny 23,8 g
Sůl 0,05 g
Sodík 21,0 mg