Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky. Celkově snižuje cholesterol v krvi a přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Je velmi vhodná pro diabetiky. Má vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů.
Zelená čočka je specifická svou tmavě zelenou a břidličně šedou barvou, s lehce namodralým mramorováním. Pod touto krásně zbarvenou slupkou je uvnitř žlutá. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky právě pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Také překvapí svojí nekonečnou variabilitou.
Unikátní je i složení zelené čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Tato čočka spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné. Vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů řadí zelenou čočku mezi významně zdravé potraviny.
Zelená čočka se jako jeden z mála druhů nemusí namáčet a po uvaření neztrácí tvar. Chuťově patří mezi nejlahodnější pro svoji jemnou až zemitě pikantní chuť. Dokáže do sebe nasáknout chutě dresinků, takže je jako stvořená do salátů.
Zelená čočka je skvělým doplněním jídel, perfektní přílohou, takže směle nahrazuje rýži i brambory, a dokáže překvapit i samostatně jako hlavní jídlo. Ve francouzských regionech patří mezi oblíbenou surovinu na saláty a jako příloha k soleným masům a párečkům, často se také podává k mořským rybám a dušeným holoubatům. Při moderním vaření lze čočku považovat za základní surovinu do salátů, zvláště teplých, a spolu s grilovanou zeleninou, ať už kořenovou, jako je třeba pastiňák, či s různými druhy dýní, rajčaty a paprikami připravíte moderní přílohu či samostatné jídlo. Čočku lze smíchat i se slaninou, chorizem nebo houbami a máte plnohodnotné jídlo. Ideální je do polévek.
Země původu: Kanada
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1464 kJ / 350 kcal
Tuky 2,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g
Sacharidy 59,0 g
- z toho cukry 0,0 g
Bílkoviny 25,0 g
Sůl 0,0 g