Sultánka (rozinka) – obzvlášť sladká rozinka z některé z bezsemenných velkoplodých zpravidla žlutozelených vinných odrůd.
Rozinky, často též hrozinky, jsou sušené plody (tzv. bobule) vinné révy. Mohou se jíst syrové, především se však používají při pečení (do těsta – např. bábovka, mazanec, vánočka, či se přidávají do náplní – především tvarohové k plnění drobného sladkého pečiva – koláče, šátečky aj.) či vaření (např. některé omáčky, kapr na černo, čatní).
Rozinky sultánky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda).
Země původu: Turecko
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 1381 kJ / 325 kcal
Tuky 0,46 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,06 g
Sacharidy 75,48 g
- z toho cukry 59,19 g
Bílkoviny 3,07 g
Vláknina 3,70 g
Sůl 0,00 g